Dagbladet til topps i AIPS Awards

Dagbladets Bernt Jakob Oksnes takket for prisen under mandagens direktesending. Skjermfoto: Reidar Sollie.

Dagbladets Bernt Jakob Oksnes takket for prisen under mandagens direktesending. Skjermfoto: Reidar Sollie.

Dagbladet gikk helt til topps da AIPS Awards-vinnerne ble kåret mandag kveld. Bernt Jakob Oksnes takket for prisen i den virtuelle seremonien.

Det var åtte kategorier med journalistisk arbeid som ble hedret. 1871 arbeider fra hele verden var med i konkurransen der verdens største mediehus var rikelig representert.

  • En stor ære for oss å vinne denne prisen, sa Bernt Jakob Oksnes, som bare visste at Dagbladet var blant de tre beste i finaleheatet før mandagens seremoni som ble avviklet fra Vivegano i Italia.

  • De to andre finalistene i klassen “Best Writing Colour Piece” var The Daily Telegraph fra Australia og Det Tagessspiele fra Tyskland.

  • Arbeidet Dagbladet ble priset for var artikkelen “Mamma skal dø”, som var starten på avisas omfattende artikkelserie “Glidens pris” om bruken av fluor i langrennssporten i 2019 og 2020. En serie som også har fått det internasjonale skiforbundet (FIS) til å forby bruk av fluor fra neste sesong. Serien var et samarbeid mellom Dagbladets nyhetsavdeling og sportsredaksjon. De andre bidragsyterne var John Rasmussen, Siri Gedde Dahl og Torgeir Krokfjord.

  • Historien om ski-mammaen Toril Stokkebøs innsats i smøringsboden fikk direkte konsekvenser for den hissige kreften hun utviklet og døde av.

  • Historien kan du lese her:

    https://www.dagbladet.no/arkivert/sport/mamma-skal-do/71732661

  • Saken ble opprinnelig sendt inn til kategorien undersøkende sportsjournalistikk, men juryen valgte å plukke ut denne saken og flytte den over i beste fortelling.

  • I den åpne klassen for undersøkende journalistikk ble det delt ut tre priser til tre tv-dokumentarer som alle avslørte kampfiksing i fotball: TV Globo i Brasil, Nation Media Group i Kenya og Ziggosport i Nederland.

  • Beste kommentar-artikkel gikk til britiske Dina-Asher-Smith i The Telegraph, Womens Sport Monthly for artikkelen: “Think racism hast affected me? Its there almost every day”.

  • Norge var også representert blant topp ti i klassen for årets sportsfoto: Vegard Wivestad Grøtt fra Bildbyrån Norge var med i finaleheatet. Her vant en fotograf fra det polske nasjonale nyhetsbyrået med bildet “Crash” fra sykling.

  • Alle vinnerne får 8000 dollar hver. Her er topp tre i alle klasser:

    https://www.aipsmedia.com/index.html?page=artdetail&art=29388&AIPS-AwardsAIPS-Sport-Media-Awards

  • Det ble også delt ut priser for Young Reporters under 30 år og også framhevet journalistikk om dekningen av den verdensomspennende pandemien og hvordan den påvirker sportens verden.