Nordisk møte om undersøkende journalistikk og Qatar

Bak fra venstre: Spontan-gjest Trygve Sundbø (!), Thorkell Gunnar Sigbjörnsson (Island), Reidar Sollie (styret), Petter Nilsson (Sverige), Petra Thoren (Sverige), Maarja Värv (Estland), Karin Hanstensen (styret), Nina Jakonen (Finland) og Edda Sif Palsdottir (Island).
Foran: Tomas Siminn (Island), Gunnar Grindstein (styret) og Regine Leenborg Anthonessen (styret). Stedet var Norske Studenters Roklubb på Bygdøy i Oslo.

9. og 10. mai var Norge vertskap for nordisk kongress for sportsjournalister. Dette var innholdet.

MANDAG var MBL (Mediebedriftenes landsforening) vertskap for første bolk:
Hva gjør vår internasjonale organisasjon AIPS med russiske og hviterussiske sportsjournalister. De har trukket seg fra styret i AIPS, men er det uproblematisk å ekskludere journalister. Svaret er nei. Med oss på link fra Lausanne var AIPS-president Gianni Merlo.
Og hvordan håndteres russiske utøvere i de forskjellige land? I noen idretter får de delta, i andre ikke.
Del 2 handlet om VGs prisvinnende sportsjournalistikk. Anders K. Christiansen fra VG-sporten presenterte bahgrunnsjobben rundt Idrettsovergrepene, som vant sportsjournalistprisen i Norge i fjor. Nå er den samme serien med i årets finaleheat i AIPS-regi.
Christiansen snakket om hvordan saken oppsto, hvordan den utviklet seg og kildearbeidet underveis. Og hav den har medført.


TIRSDAG samlet vi oss på Meet på Ullevaal stadion med to temaer:
Hvordan skal vi dekke VM i Qatar? NRKs arresterte journalist Halvor Ekeland og NRKs vaktsjef Hanne Marie Brevik fortalte om hvordan de håndterte situasjonen. Hva gjør man når en journalist forsvinner? Og i kjølvannet av dette. Hvordan skal rettighetshaverne legge opp VM-dekningen der både fotballkampene og alt som skjer rundt dem skal dekkes. Kan man ferdes trygt i Qatar.
Det ble en interessant meningsutveksling der vi også tar initiativ innen AIPS for informasjon om hva som venter de som skal dekke mesterskapet.
Del 2 handlet om kvinnefotballens føkende popularitet i Europa, men trege utvikling i Norge når det handler om publikum. Jon Mørland fra NFF-styret sitter også i UEFAs kvinnekomite og fortalte litt om tenkningen internt. Og orienterte også litt om den felles-nordiske søknaden til EM i 2025.

På kvelden var alle deltagerne med på forbundets 100-årsjubileum som tidligere er omtalt.