Oppdatering for medier i OL i Tokyo

Halvor Lea (t.h.) er presseattasje for den norske troppen i Tokyo. FOTO: Vidar Ruud/NTB

Halvor Lea (t.h.) er presseattasje for den norske troppen i Tokyo. FOTO: Vidar Ruud/NTB

Det nærmer seg OL i Tokyo og her er en foreløpig oppdatering fra presseattasje Halvor Lea.

Nylig kom Playbook II for presse og TV-selskaper (se link). Playbook beskriver aller rutiner og prosedyrer knyttet til smittevern før avreise, under reisen, under oppholdet og for hjemreisen. I tillegg beskriver den praktiske, operative forhold for jobben dere skal gjøre i Tokyo. Tilsvarende er det en egen Playbook for utøvere og ledere, som i all hovedsak er lik hva angår smittevern.

OBS! Nye punkter nå er tre dagers karantene for alle journalister og fotografer som kommer til Tokyo. Og man skal ikke reise med offentlig transport.

See the Playbook for Press here.

Playbook for Press ligger vedlagt, og jeg vil sterkt anmode dere om å lese den fra A til Å, slik at alle er kjent med premissene for reisen til og oppdraget i Tokyo, slik at dere tar beslutninger på kjent grunnlag. Det kommer for øvrig en oppdatert Playbook III i juni. Denne vil da kunne bli ytterligere justert basert på hvordan situasjonen utvikler seg.

Det er en briefing for pressen med arrangøren og IOC fredag 7. mai klokken 20.00-21.30 japansk tid. Påmeldingen her er gått ut, men vi vil informere om innhold her.

Vi er alle i en situasjon hvor mye er uklart, og det gjelder naturligvis også Olympiatoppens forberedelser av medieoperasjonen. Playbook definerer naturligvis det meste, og utgangspunktet er at alle planer blir lagt for å opprettholde et trygt smittevern. Mange lurer naturligvis på hvordan tilgangen til utøverne vil bli under lekene, og dette vil påvirkes av de praktiske mulighetene som ligger innenfor Playbook. Selv om vi ikke kan legge faste planer på det nåværende tidspunkt, så ser vi for oss følgende varianter/muligheter for mediemøter i skrivende stund:

- Fysiske mediemøter med god avstand i Mixed Zone i Olympic Village (det vil bli opprettet en egen mixed zone i International Zone i Olympic Village, men med booking og antallsbegrensninger, så vi vet ikke om vi vil være sikret mediemøter her).
- Fysiske mediemøter med god avstand i Mixed Zone på arena
- Digitale mediemøter
- Digitale (internasjonale) pressekonferanser
- Digitale mediemøter fra arena

Dette er høyttenkning der vi står akkurat nå, og hvordan fordelingen vil bli (eller om noen alternativer faller bort), er umulig å si på det nåværende tidspunkt. Utgangspunktet er, basert på Playbook og sjeflegens smittevernrutiner, at ingen skal ut av Olympic Village eller smittevernboblen for å møte medier eller andre. Samtidig er vi opptatt av å gjøre det vi kan for å skape arenaer som kan fungere for mediene, for å få samspillet til å fungere innenfor de rammene som foreligger.

Vi vil anta at de fleste etter 7. mai vil gjøre sine vurderinger om reisen til Tokyo. Her holder dere kontakten med Lars Otto Bjørnland, og jo mer kunnskap vi har om hvem som reiser og når, jo bedre. Litt senere vil vi ta kontakt med Norske Sportsjournalisters for å diskutere den praktiske gjennomføringen i Tokyo. Dette er standard prosedyre foran alle OL. Vi vil også ta initiativ til et digitalt møte på et litt senere tidspunkt, for å informere, så langt det er mulig, om hvordan medieoperasjonen i Tokyo vil bli.

Når dere har områdd dere etter 7. mai, vil det også være av interesse for undertegnede å få tilbakemeldinger fra dere som har interesse av å få til et medieopplegg på precampen i Fukuoka, hvis det i det hele tatt lar seg gjøre innenfor smittevernbestemmelsene. Alternativet her er naturligvis at vi setter opp digitale mediemøter med relevante utøvere.

Vi stevner videre. Hold kontakten med Lars Otto Bjørnland om akkrediteringer og kontakt gjerne undertegnede om spørsmål knyttet til selve medieoperasjonen.

Vennlig hilsen,

Halvor Lea
Medierådgiver/kommunikasjonsansvarlig Olympiatoppen
Leder for medieoperasjonen og presseattachéteamet til Tokyo