Prisvinner om kampen om sannheten

Mange ville intervjue Jamil Chade i Budapest. Han skriver også for Josimar i Norge. FOTO: Reidar Sollie

Mange ville intervjue Jamil Chade i Budapest. Han skriver også for Josimar i Norge. FOTO: Reidar Sollie

Jamil Chade ville avsløre svindelen i Brasil rundt fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. På AIPS-kongressen denne uka fortalte han om hvordan de ti årene med sportsjobbing hadde artet seg.

Av REIDAR SOLLIE I BUDAPEST

Verdens to største sportsarrangementer skulle sende Brasil inn i en ny virkelighet. Da AIPS-kongressen i Budapest satte undersøkende sportsjournalistikk på dagsorden, var Jamil Chade en av prisvinnerne. Han er en libanesisk frilanser som bor i Brasil, og som også leverer til det norske fotballmagasinet Josimar.

Jamil Chade (nr. 2 fra høyre) under paneldebatten i Budapest. FOTO: Reidar Sollie

Jamil Chade (nr. 2 fra høyre) under paneldebatten i Budapest. FOTO: Reidar Sollie

- Det var tildelingen av disse to arrangementene som gjorde at jeg begynte å jobbe med journalistikk om sport i 2005. Ikke for å skrive om sport, men hva disse to arrangementene ville gjøre med Brasil, fortalte han i en paneldiskusjon under kongressen.

-Konklusjonen hans var knusende: - Brasils 1-7 tap for Tyskland i fotball-VM var det minst ydmykende som skjedde. Korrupsjonen var omfattende, nå sitter nøkellpersoner i fengsel og det brasilianske folket fikk den regningen det ble lovet at private selskaper skulle ta seg av. VM og OL ble en katastrofe for Brasil, sa Chade.

Han fortalte om hvordan han hadde jobbet i motgang og hvordan det sportslige fokuset også ble vanskeligere da avsløringene kom.

  • - Det er et dilemma. Sportsjournalister skulle dekke det brasilianske landslaget, alle ville ha intervjuer med Neymar. Det var også viktig. Men kritiske innstilte journalister, som meg, fikk ikke tilgang til landslaget. Fotballpresidenten ville ikke gi intervjuer hvis jeg var i rommet.

    Under plenumsseansen spurte Norge ham om hans innsats hadde påvirket sportsjournalistikken i Brasil.

  • - Ja, på den måten at det er blitt større bevissthet rundt denne måten å jobbe på. Men det er tidkrevende og ressurskrevende. Det er mange historier som ikke er fortalt, sier han.

  • Chade fortalte at hver kamp i fotball-VM hadde et konkret økonomisk mål for en liten gruppe mennesker. Korrupsjon rundt avtaler som ble inngått har resultert i fengselsstraffer.

  • Foran OL i Rio de Janeiro fikk Chade tilbud om å delta i fakkelstafetten.

  • - Journalister må holde seg unna slikt. Det er ikke vår jobb å få slike privilegier. Jeg er ingen motstander av sport, men jeg vil ha en ren og ærlig sport. Her fikk vi det motsatte, sa han.

  • Med seg på scenen hadde han den argentinsk journalisten Sebastian Torok som hadde avdekket kampfiksing i tennis. Han fortalte om hvor lett det var å kjøpe tennisspillere på litt lavere nivåer, der kampfiksing er mye vanskeligere å avdekke enn i lagidretter.

  • AIPS-president Gianno Merlo ledet debatten.

  • - Sporten er full av svindel, og det er også vår jobb å avdekke den. Men det krever store ressurser og man kan ikke ha en kameratslig omgang med sine kilder, var budskapet fra Merlo.

  • Denne typen diskusjoner er nye på AIPS-kongresser. De er initiert av det nye tiltaket Media Sports Award, som enkelte kaller VM i sportsjournalistikk der det konkurreres i ni forskjellige journalistiske sjangere. Det var andre gang disse prisene deles ut.

  • PS. Et paradoks: Prisene er sponset av sportsjournalistforbundet i Qatar med 250.000 dollar i året. Synet på slik sponsing er vidt forskjellig rundt i verden. Her var fokuset at det fører til at også kritisk journalistikk løftes fram og synliggjøres.

  • Les en lengre versjon på AIPS hjemmesider.

    http://www.aipsmedia.com/index.html?page=artdetail&art=27075&83rd-AIPS-CongressInvestigative-Journalism

     

  • Reidar Sollie er leder av Norske Sportsjournalisters Forbund og var Norges eneste delegat på denne kongressen som ble holdt fra 3-6. februar.