Styrets årsberetning for 2021-2022

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen i oktober. FOTO: Erik Johansen /NTB

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen 27. oktober i 2022. FOTO: Erik Johansen / NTB

Her er styrets årsberetning for arbeidsåret 2022.


Her er styrets årsberetning til det forsinkede årsmøte tirsdag 24. januar 2023.

1. Styret

Etter det digitale årsmøtet tirsdag 24. november 2021 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt for to år).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt for to år).
Sekretær: Erik Johansen, NTB scanpix (gjenvalgt, men endret posisjon fra styremedlem til sekretær).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (ikke på valg).
Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, VG (gjenvalgt, men i ny posisjon som styremedlem)

Valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.
Revisor  Espen Hartvig, NTB, ble gjenvalgt.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse arbeidsmøter opp mot Sportskonferansen i Bergen, alle digitalt. Ved det siste møtet i desember møttes vi også fysisk, de som hadde anledning.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 557 medlemmer i NSF, 76 av disse er kvinner. I tillegg har vi 92 honnørmedlemmer.Dettte er tidenes høyeste medlemstall. Det betyr også at vi har en kvinneandel på 13,64, også tidenes høyeste kvinneandel. Det går sakte, men sikkert riktig vei framover.!

4. Arbeidsforhold etter koronaen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. I mange idrettsorganisasjoner det fortsatt ganske omfattende koronatiltak som gjelder. Digitale møteformer ser ut til å ha kommet for å bli. Men vi ser at i mesterskap og i internasjonal fotball er det fortsatt begrensninger. Vår oppgave er at tilgangen til kilder ikke blir vanskeliggjort av dette.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Også denne sesongen har også gitt utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen bar delvis er over. Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før. Det har ført til økende krav til logistikk fra begge parter.

Landslag: I UEFA-regi er det fortsatt smitteverntiltak. Ved Norges samlinger og treninger har det av samme årsak vært akkreditering til både treninger og pressekonferanser. Forbundet har hatt jevnlig kontakt med presseattasje Morten Morisbak Skjønsberg. Hans ambisjon er å gå tilbake til mingle-pressekonferanser når UEFA gir tillatelse til det.  Samtidig har Norge to av verdens mest omtalte fotballspillere som krever særskilte tiltak.

6. Fotball-VM i Qatar

Tidenes mest omstridte fotball-VM ble avviklet i Qatar. I Norge var det NRK og TV2 som hadde senderettighetene og Norge fikk det antall presseakkrediteringer vi ønsket. 13 journalister og 2 fotografer var akkreditert. Isolert sett var arbeidsforholdene for mediene veldig bra, i det som må ha vært tidenes mest kompakte VM. Det er heller ikke rapportert om begrensninger for journalistene som var der. Det har vært utallige debatter om VM i Qatar og medienes dekning av mesterskapet.

8. Nordisk kongress i Oslo – digitalt

Den utsatte nordiske kongressen, som egentlig skulle vært avholdt i mai 2021, ble endelig gjennomført i 2022. Det vil si, vi gjennomførte også en digital kongress tirsdag 14. desember 2021, dagen etter at det ble vedtatt ny nedstengning i Norge. Reidar Sollie ledet kongressen fra Oslo, deltagere fra Sverige, Finland, Estland og Danmark deltok. Island bommet på tida. Et av temaene var fotball-VM i Qatar der vi blant annet hadde med oss påtroppende fotballpresident Lise Klaveness (det visste vi ikke da) og AIPS-president Gianni Merlo. Men mest tidsaktuelt var besøket av Halvard Ekeland som fortalte om arrestasjonen av han og en NRK-fotograf i Qatar. Det ble en nesten tre timer lang seanse som våre nordiske kollegaer satte stor pris på.

9. Nordisk kongress i Oslo – fysisk.

Endelig kunne vi gjennomføre vår Nordiske kongress også fysisk, i Oslo 9-11. mai. Basen var Thon Hotel Astoria i Oslo sentrum. Møtene ble holdt i Pressens Hus og på Ullevaal Meet. Temaene var blant annet prisvinnende norske bidrag til Sport Awards, der Anders K. Christiansen fra VG foredro om VGs serie om overgrep i idretten.
På Ullevaal var temaet kvinnefotballens status i Norden, hvordan dekningen er i de nordiske land og et mulig EM for kvinner i Norden. Jon Mørland, kvinnefotball-ansvarlig i NFF-styret deltok.
Andre punkt var fortellingen fra journalist Halvor Ekeland om arrestasjonen i Qatar og Hanne Marie Brevik om hvordan situasjonen ble håndtert fra NRKs side.
Dessuten hadde vi interne møter om forholdet til AIPS der Danmark hadde en intern diskusjon om å melde seg ut. Danmark beklaget sterkt at de ikke fikk deltatt fysisk på samlingen i Oslo, men denne gang var Island på plass sammen med Finland, Estland og Sverige. Forsamlingen fikk også med seg 100-årsjubileet på Roklubben på Bygdøy tirsdag 10. mai.

Deltagerne på det nordiske møtet i Oslo i mai.




10. AIPS-kongress

AIPS kunne igjen arrangere en AIPS-kongress fysisk, noe som skjedde i Roma 3-6. oktober. Reidar Sollie var Norges delegat. Det ble mye diskusjon om AIPS Awards der prisutdelingen skulle skje i Doha i Qatar. VG var blant finalistene, men ønsket ikke å motta prisen på en fotballstadion i Qatar etter all den oppmerksomheten fotball-VM har fått. Sollie tok opp det urimelige og usaklige i at potensielle vinnere har møteplikt for å kunne vinne en pris. AIPS-president Merlo svarte, det ble en viss diskusjon i salen og det ble enighet om at denne form for prisutdeling må skje i AIPS-regi på deres egne kongresser. 2023-utgaven legges til AIPS-møtet i Seoul i mai.
For øvrig ble italieneren Gianni Merlo gjenvalgt som president for fire nye år, uten motkandidat.

11. AIPS Awards

Som nevnt var VG blant de tre gjenværende finalistene i kategorien «best color piece», men var ikke aktuell som vinner fordi de ikke ville møte opp i Doha.

Men på en kontinental rangering havnet de på andreplass i Europa, der topp seks var disse:

1. Nick Hope (UK), Refugee Paralympian Ibrahim Al Hussein's remarkable journey from war-torn Syria - BBC Sport
2. Anders Christiansen (Norway), Sexual abuse in Norwegian sports: How the system didn't protect the kids - Verdens Gang
3. Dariusz Faron, Marek Wawrzynowski (Poland), Remember you are nobody - Wirtualna Polska

4. José Ignacio Pérez Hernández (Spain), The man in chain to whom football helped to survive - MARCA
5. Pierbattista Bergonzi (Italy), Interview to Pope Francesco - La Gazzetta dello Sport
6. Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka, Jo Shelley (UK), Running as equals: The elite athletes fighting for acceptance - CNN

I november var det også deadline for dem som ønsker å være med i konkurransen i 2023. Og innen fristens utløp i november hadde alle nordiske land levert inn materiale: Sverige 13, Norge 9, Danmark 4, Finland og Island 2 hver.

Fra hele verden har det kommet inn 1830 journalistiske arbeider fra 138 nasjoner. I Europa 712 bidrag fra 42 land. Så mange har aldri deltatt før.

12. Sportskonferansen 2022

I et ønske å få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold innførte vi som kjent Norges Sports Awards på det vi kaller Sportskonferansen i Bergen i 2021. I 2022 ble denne fulgt opp med en ny sportskonferanse i Bergen torsdag 27. oktober. Dette ble en massiv dag fullstappet med faglig påfyll fra en rekke innledere og debattanter og avsluttet med Sport Awards-seremoni i Media City Bergen om kvelden.
Dagbladet gikk av med hovedprisen «Årets sportsjournalistiske arbeid» for artikkelserien «En syk skinasjon».
Andre vinnere:
Årets sportsfoto: Beate Oma Dahle, NTB (håndball)
Årets sportsfotografiske arbeid: Martin Slettemo Lyngstad, Aftenposten.
Årets nyhetsdekning: «Lundby-saken», NRK.
Årets sportsreportasje: «VM-billett til døden», av VG ved Anders K. Christiansen.
Årets sportsdokumentar: «Hodet i klemme», NRK
Årets sportsfagbok: O-boka 2021 - av Erik Borg og Vidar Benjaminsen.
I tillegg ble det diplomer til TV2, VG, Aftenposten.
Forbundets ærespris ble tildelt Mette Bugge av styreleder Reidar Sollie.
Og forbundets hederspris ble tildelt Johan Kaggestad gjennom en videooverrekkelse som skapte sterkt inntrykk. Hans kollega i TV2, Christian Paasche overrakte prisen på Modum sykehjem.

Mette Bugge i aksjon på Sportskonferansen i Bergen. FOTO: Erik Johansen / NTB og NSF-styret.

Vi opplevde seminaret og festligheten i Bergen som en suksess, vi var over 200 deltakere, deriblant 50 inviterte mediestudenter og tilbakemeldingene var entydig positive. Vi håper at dette kan bli en årlig foreteelse

13. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Vi ligger nå for første gang over 13 prosent. Tre av sju styremedlemmer er kvinner.

14. 100 års jubileet

Endelig kunne forbundets 100-års-jubileum feires med stil i Roklubbens lokaler på Bygdøy i Oslo, tirsdag 10. mai. Roklubben har samme eier som Sporten på Frognerseteren der festen opprinnelig skulle vært året før. Etter alle endringene var det godt å få gennomført festen der over 90 medlemmer hadde meldt seg på. Også her ble det noen koronaforfall.
Kveldens hedersgester var Egil Drillo Olsen som har vært mer eller mindre omtalt av sportsjournalister siden slutten av 70-tallet og Karsten Warholm som fikk tildelt sportsjournalistenes statuett for 2021. Toastmaster Fin Gnatt kunne også introdusere hilsener fra Island og Sverige og fra formann i Redaktørforeningen, Eirik Lysholm.
En takk også til Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim fra NRK som hadde laget forbundets jubileumsvideo som blir gjort tilgjengelig på YouTube og Frode Gryttens (TV2) særegne hilsen til sportsjournalistene som yrkesgruppe. Sportsjournalistikkens historie i noenlunde kortversjon foreligger i et hefte alle fikk utdelt, med alle våre over 500 medlemmer i nummerert rekkefølge. Denne er også tilgjengelig på vår hjemmeside.
Styreleder Reidar Sollie ble overrumplet ved å få en egen statuett for sine mange års lederverv i NSF, en statuett nestleder Gunnar Grindstein overrakte. Regine Leenborg Anthonessen intervjuet noen av de inviterte gjestene på scenen, mens Karin Hanstensen hadde en sikker hånd om logistikken.

Egil Drillo Olsen i munter samtale med Gunnar grindstein og Reidar Sollie på jubileumsfesten. FOTO: Bjørn S. Delebekk/VG.


16. Økonomi

Etter fjorårets historiske overskudd på grunn av pandemien, var vi i år tilbake i mer normal virksomhet med deltagelse på AIPS-kongress, store utlegg i forbindelse med Sportskonferansen i Bergen, vår egen nordiske kongress og jubileumsfesten og styrets honorartur. Se regnskapet.

17. Årets idrettsnavn 2022

Jakob Ingebrigtsen vant en svært jevn avstemning foran Erling Braut Haaland.  Det er andre gang Ingebrigtsen vinner denne prisen, første gang var i 2018  Prisen har vært delt ut årlig siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

Styret, 15. januar 2023