Meld deg på Årsmøtedebatten!

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Onsdag 4. desember fra klokka 17.00 er det dags for årets viktigste møteplass for norske sportsjournalister: Årsmøtedebatten. Ta en frikveld fra deadline for å møte gode kolleger, og meld deg på ved å sende en epost til styret@sportsjournalistene.no.

Se hele programmet her (eller nederst i saken)

- Mange sjangere

Vi har en høst bak oss der igjen sportsjournalistikkens innhold har vært mye i fokus. På Årsmøtedebatten 2019 stiller vi derfor dette spørsmålet: Skaper rettigheter heiagjeng-journalistikk?

- Det har vært mye fokus på sportsjournalistenes mange roller i år, og da er dette en veldig aktuell debatt å ta, sier Reidar Sollie, leder for Sportsjournalistene.

- Det er få områder innen journalistikken som har flere forskjellige sjangere enn sportsjournalistikken. Noen skal avdekke, noen skal underholde, noen skal referere, noen skal kommentere, men alle skal jakte nyheter. Og inne i dette har vi alle ekspertene. Oppfattes de som journalister? Og skaper rettigheter at man heier på egne arrangementer? Nå er jo ikke rettigheter forbeholdt etermediene lenger og hele denne materien utfordrer journalist-rollen, sier Sollie.

Metoo endret programmet

Det har blitt tradisjon at årsmøtet til Sportsjournalistene domineres av en aktuell debatt. Selve årsmøtet er ofte gjennomført på rekordtid, mens fokus er på å skape en møteplass for kolleger med mat og drikke og aktuell debatt om vårt fagfelt og arbeidshverdag.

- Det ligger i journalisters gener at debatter bør være dagsaktuelle. Og de bør handle om vår arbeidshverdag. For to år siden eksploderte metoo to uker før årsmøtet og TV2 sto midt i stormen. Da la vi om programmet. I fjor handlet det om hvordan vi blir pålagt og må beherske stadig flere oppgaver. Tradisjonelle aviser og etermedier smelter sammen, det skrives, snakkes, filmes, det lages podcaster og mange må også være sine egne teknikere. Blir innholdet bedre av dette?, forteller Sollie.

- Den heteste debatten hadde vi etter den såkalte Gunnarsson-saken for noen år siden med flere av aktørene på årsmøtet. Det ble nesten rettssaken om igjen. Vi skal ideelt sett ha litt løsere snipp. Og det er vi vanligvis ganske gode på, legger Sollie til.

Ny adresse

Årsmøtedebatten 2019 er åpen for alle, ikke bare medlemmer, og vil også bli streamet direkte på Sportsjournalistenes Facebook-side og senere publisert i opptak på sportsjournalistene.no. Men det er kun medlemmene som gratis får nye mat og drikke. Som regel er det rikelig av begge deler.

De siste årene har Oslo Media House vært åstedet for Årsmøtedebatten, og det samme gjelder i år - men nå har OMH byttet adresse til Posthallen (Prinsens gate 10c).

Norske Sportsjournalisters Forbund er per nå litt over 500 medlemmer.

- Vi har ganske forskjellige hverdager, vi er konkurrenter og kolleger og det går fort i svingene. Da er det viktig at vi stopper opp av og til og diskuterer interne utfordringer, sier Sollie, som selv er sportsleder i Dagsavisen.

- EM kan bli et puslespill

Før årsmøtet er det også naturlig å gjøre opp status for forbundet. En av forbundets viktigste oppgaver er å jobbe for gode arbeidsforhold for norske sportsjournalister. Derfor har styret blant annet mye kontakt med de største særforbundene om hvordan pressekonferanser og medietreff bør organiseres.

- Vi skal snart ha vår årlige evaluering med fotballen og trenger innspill fra medlemmene om hvordan det fungerer ute på arenaene og i klubbene. Og når det er kvoter i forhold til akkrediteringer er det vår oppgave å fordele dem rettferdig. Neste år er det OL i Tokyo der det er ventelister og skulle Norge komme til fotball-EM blir det et omfattende puslespill, sier Sollie.

- Ellers gleder vi oss over veksten i antall kvinnelige medlemmer og at vi endelig har brutt “10-prosenten”!

Les mer i Journalisten her: Sportsjournalistene med rekordhøy kvinneandel

PROGRAM ÅRSMØTEDEBATTEN

Tema: Skaper rettigheter heiagjeng-journalistikk? Debatt om hvordan sportsrettigheter påvirker roller og innhold i sportsjournalistikken
Når: Onsdag 4. desember kl. 17.00
Hvor: Oslo Media House, Prinsensgate 10c (Posthallen). OBS! Ny adresse.
Program:
* 17.00: Mat og drikke (gratis for medlemmer)
* Ca. 18.00: Årsmøte
* Ca. 18.20: Debatt: Panelet offentliggjøres når det blir klart.
* Prat og drikke (gratis for medlemmer)
20.30: Manchester United-Tottenham på storskjerm i baren på Oslo Media House
- og kvelden fortsetter så lenge det er stemning for det

Påmelding: Send en epost til styret@sportsjournalistene.no nå!