Styrets årsberetning 2020-2021

ÅRSBERETNING 2020-21

Her er styrets årsberetning til digitalt årsmøte tirsdag 23. november 2021.

1. Styret

Etter det digitale årsmøtet onsdag 25. november 2020 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (gjenvalgt for to år).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (gjenvalgt for to år).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (gjenvalgt for ett år).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (ikke på valg).
Valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.
Revisor Sturla Sjem er gått bort og ny revisor er Espen Hartvig, NTB.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med  Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. De siste har handlet om forberedelsene til OL i Tokyo. Alle møtene er holdt digitalt.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 535 medlemmer i NSF, 17 flere enn i fjor. I tillegg har vi 83 honnørmedlemmer.Det er mulig dette er tidenes høyeste medlemstall. Det har betydning at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold under koronasituasjonen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. De aller fleste har arbeidet fra hjemmekontor til situasjonen løsnet i høst.. Da mye av idretten stoppet opp i vår mistet også en rekke frilansere sin inntekt. Mange av disse har fått kompensert noe av dette gjennom myndighetenes krisetiltak. Totalt sett har krisen gått lite ut over bemanningen i redaksjonene, mange opplever økte lesertall, men nedgang i annonseinntekter. De fleste særforbund har lagt opp til digitale løsninger av pressekonferanser, men tilgangen til kilder har naturlig nok blitt endret.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Også denne sesongen har også gitt store utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen har påvirket både treninger, kamper og tilgjengelighet til spillere.. Deler av styret var i kontinuerlig dialog med NFF for å tilrettelegge arbeidsforholdene etter de kravene helsemyndighetene satte.

Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før. Det har ført til økende krav til logistikk fra begge parter.

Landslag:  Koronasituasjonen har også påvirket arbeidet med landslaget. I forbindelse med landskamper har man fulgt UEFA-protokollen som har hatt to meters avstand som regel og bruk av munnbind på alle pressekonferanser. Dette fortsatte i Uefa-regi også etter at de nasjonale tiltakene ble opphevet. Enhver form for mixed sone er fortsatt forbudt, det betyr at tilgangen på spillere har vært svært begrenset. Det er også slutt på pressetreff med spillere. Antall medieplasser på Ullevaal har vært det samme som i seriekampene, 25 presseplasser i tillegg til rettighetshaver. Men blant disse 25 skulle fem plasser settes av til gjestende lags presse. Til kampene mot Nederland på Ullevaal måtte styret bidra til fordelingen av plassene, da interessen var langt større enn hva man tillot. Til senere kamper med kvotene noe større.

På alle pressekonferanser på Ullevaal, både om uttak av tropper og pressemøter under samlinger, har det vært obligatorisk påmelding og adgangsbegrensning. Samtidig har all presse måtte bære munnbind under pressekonferansene.

På bortekampene var det kun plass til fem norske journalister, inkludert ikke-rettighetshaver tv. Dette løste seg greit ved at veldig få medier ønsket å reise. Fordelingene av plasser har fungert greit i samarbeid med NFF.

Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som landslagets nye presseattasje. Styrets leder har hatt dialog med ham, og han lover å jobbe for vanlig tilgjengelighet igjen når (hvis) pandemien går over.

6. Sommer-OL i Tokyo

OL i Tokyo ble utsatt fra 2020, men ble gjennomført i 2021 under svært strenge koronatiltak. Intet publikum på arenaene og mediene måtte via arrangørens app melde inn helseopplysninger hver dag. Det var heller ikke lov å bevege seg rundt i Tokyo sentrum, alle måtte være innenfor den såkalte OL-bobla.

Norges OL-operasjon måtte også tilpasses forholdene, det var eksempelvis ikke anledning for noen medier å dra på OL-utøvernes precamp ettersom det var ulovlig med innenlands flyreiser i Japan.

Vi arrangerte digitalt medlemsmøte med OL-attasjeene en drøy måned før lekene åpnet.

I juni fikk norsk presse tilbud om vaksine fra IOC via Olympiatoppen. Dette tilbudet kom da det fortsatt var vaksinekø i Norge, derfor ble det oppfattet som noe kontroversielt. Tilbudet måtte håndteres raskt, noen redaksjoner takket nei, andre takket ja.

Avviklingen i Tokyo gikk rimelig greit, sett i ettertid. Men mange pressefolk fortalte om utmattende dager.

8. Fotball-EM 2020

Også fotball-EM ble flyttet fra 2020 til 2021 og akkrediteringsfristen gikk ut i januar i fjor. Norsk presse som var akkreditert fikk endret sine planer der det var behov.

9. Samarbeid i Norden

På grunn av pandemien har det ikke vært noe formell kontakt med våre nordiske kollegaer. Den planlagte nordiske kongressen i Oslo 10-11. mai, koblet til jubileet, ble utsatt til desember. Så får vi se om det lar seg avvikle. Island, Sverige, Finland, Danmark og Estland har meldt sin ankomst. Programmet er klart og basen blir Thon Hotel Astoria i Oslo sentrum. Møtene vil bli holdt i Pressens Hus og på Ullevaal Meet. Våre nordiske kollegaer er også invitert til jubileumsfesten på Sporten ved Frognerseteren tirsdag 14. desember.

10. AIPS-møter

På grunn av pandemien ble det ingen tradisjonell AIPS-kongress i 2021. Sollie har deltatt på tre digitale møter i regi av AIPS der Europa har diskutert sine saker. Mye har handlet om pandemien og begrenset tilgang til kildene.

11. AIPS Awards

For første gang i historien gikk et norsk mediehus til topps i AIPS Awards. Det var Dagbladets reportasjeserie om følgene av fluorsmøring med fokus på dødsfall som gikk ti topps i kategorien nyheter.

Les mer her:  https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/dagbladet-til-topps-i-aips-awards

Bent Jakob Oksnes tok i mot prisen på den digitale seremonien som ble styrt fra Italia. Dette var også første gang flere norske mediehus hadde sendt inn bidrag. Journalistisk arbeid fra 139 nasjoner ble vurdert i åtte kategorier.

12. Årets sportsjournalist

I et ønske å  få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold ønsket styret å innføre premiering i god journalistikk fra og med 2021. Vi innfører i første omgang to hovedkategorier: årets sportsjournalistiske arbeid og årets sportsfotografiske arbeid (også video). Vi gikk bort fra begrepet Årets sportsjournalist fordi erfaringsmessig er de fleste graveproskjekter et lagarbeid

I tillegg gis det mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer som har utmerket seg utover dette. Alle våre nordiske kollegaer har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Prisutdelingen ble lagt til et mediedagene i Bergen og på samme dag som sportsjournalistikk sto på dagsorden, torsdag 30. september, ble prisene delt ut. VG vant kategorien årets sportsjournalistiske arbeid med serien “Idrettsovergrepene”. Alle vinnerne og mer om seremonien kan du se her:

https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/rets-vinnere-ble-kret-i-bergen

Vi opplevde seminaret og festligheten i Bergen som en suksess og det kan fort skje at dette blir en årlig foreteelse.

13. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort på alle norske pressekort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy som garanterer arbeidende media adgang.

14. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Det ser ut til at vi nå øker fra 10 til 12 prosent kvinneandel. Men det er fortsatt langt fram

15. 100 års jubileet

Forbundet fyller 100 år i 2021 og vi planla nordisk kongress og jubileumsfest i samme slengen fra 10 til 12. mai. Hotell ble bestilt i Oslo og Sporten på Frognerseteren ble utpekt som festlokale. Men koronasituasjonen medførte at begge prosjektene måtte utsettes til desember.

Nå er både kongressen og festen planlagt og i god rute. Koronaårene 2020 og 2021 har begrenset våre utgifter så mye at vi har solid nok økonomi til å gjennomføre arrangementene.

16. Økonomi

Forbundet går i år med tidenes største overskudd på 407.309 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi også i år ga avkall  på årets styretur av helt naturlige årsaker. Den fungerer som honorar for styremedlemmene der alt arbeid er basert på frivillighet. Men det er et faktum at alle styremedlemmene nå har jobbet uten noen form for honorar i tre år.

17. Årets idrettsnavn 2020

Erling Braut Haaland vant avstemningen ganske suverent og ble første individuelle fotballspiller siden Tom Lund i 1981 som vant prisen. På grunn av pandemien ble statuetten aldri delt ut og da den endelig skulle deles ut i forbindelse med en landskamp ble hovedpersonen skadet. Men han skal få den! Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

15. november 2021

Styret