VG dropper prisutdeling i Qatar

Anders K. Christiansen (med caps) orienterer om den prisvinnende artikkelserien på en kongress for nordiske sportsjournalister i Oslo 9. mai. FOTO: Reidar Sollie

VG-sporten er i finaleheatet i AIPS Sports Awards for artikkelserien Idrettsovergrepene. Men avisen dropper å reise til prisutdelingen i Qatar i juni.

«Stor stas at VG-sakene om seksuelle overgrep i norsk idrett er vurdert topp tre i internasjonal journalistpris. I går fikk vi imidlertid vite at utdelingen av AIPS Awards er lagt til Khalifa stadium i Qatar. I dag ga vi beskjed om at vi ikke kommer til å delta på utdelingen», skriver VG-journalist Anders K. Christiansen på Twitter.

Sammen med Martin S. Folkvord og Christina Paulos står han bak det omfattende graveprosjektet som også vant den norske Sport Awards-prisen i Bergen i fjor.

Nylig presenterte Christiansen prosjektet på en nordisk kongress for sportsjournalister i Oslo.

AIPS Awards er en stor internasjonal konkurranse der verdens største mediehus deltar og der 1732 innsendte bidrag er vurdert i åtte forskjellige kategorier. VG er med i kategorien “Best Color Piece”, altså en dokumentar-lignende kategori. Vinneren får 8000 dollar.

Her er oversikten over alle som er i finaleheatet:

https://www.aipsmedia.com/aips/pages/articles/2022/31310.html


Christiansen melder at det ikke har vært en lett avgjørelse, men at avisen er redd den ble brukt i et propagandaspill når prisutdelingen legges ti en fotballstadion i Qatar, arenaer som både norsk og internasjonal presse har hatt stort fokus på om brudd av menneskerettigheter.

  • VG er avhengig av at brukerne stoler på vår uavhengighet. Å delta på en prisutdeling på en fotballstadion i Qatar, som anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd i forbindelse med det kommende fotball-VM , kan så tvil om vår troverdighet, skriver Christiansen videre.

  • VG vil dekke det kommende sluttspillet i november og desember både på og utenfor banen.

  • Reidar Sollie, leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, støtter avgjørelsen.

  • - Det er helt unødvendig å legge en slik prisutdeling til Qatar. Det naturlige stedet hadde vært AIPS-kongressen i Roma til høsten. Men dette er dessverre styrt av prisens sponsorer, sier Sollie.

  • - Dette viser hvilken spagat sportsjournalistikken står i. Ja, det er positivt med fokus på den beste journalistikken og det er fantastiske historier som fortelles og avdekkes. Så blir det helt feil at prisvinnende journalistikk får denne innrammingen, sier han.

  • Dagbladet er forøvrig forrige vinner av denne kategorien for deres artikkelserie om den helseskadelige skismurningen, som medførte dødsfall og et internasjonalt forbud mot bruk av fluor.

  • Saken er også omtalt i Journalisten:

  • https://journalisten.no/aips-awards-anders-k-christiansen-kortnytt/vg-nominert-til-internasjonal-journalistpris-avslar-a-delta-pa-utdeling-i-qatar/520565