Referat 2. styremøte i 2019

Hva: Styremøte

Når: 09.04.19

Hvor: TV 2s lokaler i Dronning Eufemias gate

Tilstede: Reidar Sollie, Karin Hanstensen, Gunnar Grindstein, Erik Johansen, Carina Bredesen, Vegard Jansen Hagen og Regine Anthonessen.

Referat:

1. Nye medlemmer og medlemskortene.

Nye medlemmer:

Skjermbilde 2019-04-24 kl. 11.12.08.png
 • Ble en diskusjon om hva som skal til for å få medlemskap i NSF. Når det gjelder nye nettsider og ukjente nettsider ble vi enige om at det hvert fall er et krav om at man følger Vær Varsom-plakaten.

 • Ble også en diskusjon om “sport og spill” og kommersiell journalistikk. Ingen fasit her, men vi snakket om at det er avgjørende om man jobber redaksjonelt eller ikke.

2. AIPS-medlemmer

55 medlemmer som er aktive/har aktive kort.


3. Fribilletter og favører

Etter henvendelser fra medlemmer som ikke har fått ordningen om “fribillett” til å fungere i dialog med forbundene. Viktig å presisere at kortet ikke gir en fribillett, men at det står på kortet at det skal gi deg inngang på alle arrangement i regi av NIF. Her virker det som det ligger noen misforståelser, og vi går opp løypen med å finne ut hva som er avtalefestet. Reidar tar kontakt med NIF for å gå opp løpya og se om det eventueltbør lages en ny avtale.

4. Nettsidene, hva fungerer og ikke?

 • Stort sett veldig gode tilbakemeldinger.

 • Vi ønsker å være enda mer aktive her fremover.

 • Gode tall på nyhetsbrevet.

5. Fotballstarten, toppfotballens mediehåndbok. Landslaget.

6. OL i Tokyo 2020, status akkrediteringer.

Skjermbilde 2019-04-24 kl. 11.18.25.png

7. VM i friidrett i Qatar, norsk kvote på 10 journalister og 1 fotograf.

Skjermbilde 2019-04-24 kl. 11.20.08.png
 • Ble bestemt at foreløpig får NTB og VG en fotoakkreditering hver i første omgang.

 • Kondis får ikke en av journalistplassene i første omgang.

 • IAAF har innført en egen kategori for de som vil ha levende bilder fra mixed sone og pressekonf: Pi. De går på pressekvota og må signere en ekstra avtale. Ingen betaling. Bruk av levende bilder fra øvelsene må kjøpe rettigheter utenom pressekvota. De som får akkrediteringskodene blir orientert.

 • Generell diskusjon: Skal vi begynne å ta betalt for akkrediteringssøknadene igjen?

8. Evaluering presseopplegget VM på ski.

 • Strålende på hopp og kombinert.

 • Flere opplever fortsatt langrenn som et problem, da du som skrivende presse ikke får tilgang til en til en intervjuer med noen av utøverne i løpet av hele mesterskapet. Også at utøvere som ikke tas ut til øvelser er utilgjengelige.

 • Møte med Espen Graff i mai. Reidar drar, og får kanskje med seg noen fra andre redaksjoner som også var på mesterskapet.  

9. Referat med møte med Håndballforbundet etter VM for kvinner og menn.

Evaluering håndball-VM

Møte i NHF, mandag 4. mars 2019

Tema: Presseopplegget i VM for kvinner i desember og VM for menn i januar

Tilstede: Espen Hartvig, NTB, Jostein Overvik, VG, Reidar Sollie, NSF

Fra NHF: Jan-Erik Aalbu, Lars Hojem Kvam.

VM KVINNER: Totaltinntrykk: Mye bedre gjennomføring enn i fjor. De poengene som ble pekt på på forhånd ble rettet opp. Også bedre tilrettelegging under turneringen på hjemmebane rett før VM (Møbelringen Cup) der det ble satt av god tid til individuelle intervjuer. Litt for preget av humørsvingninger under mesterskapet, uholdbart at ingen fra landslaget stiller opp på en av hviledagene. Også utfordringer på dagene der laget forflytter seg, men bedre løst nå. Noe klønete opplegg fra arrangøren etter kampene der ved ett tilfelle Thorir Hergeirsson ble kraftig provosert. Da smalt det i mixed sone. Vi etterlyser større smidighet på spilerhotellet når pressemøtene er der, må være mulig å få laget kjappe nettsaker fra hotellets resepsjonsområde.

Kort pressemøte etter trening kampdag. Positivt. Men la alle være seg sjøl! Bedring, tross sportslig tilbakeslag. Terningkast: 4.

VM MENN:  Kulturen er helt annerledes enn hos jentene. Større åpenhet. Ros til presseattasje Lars  Otto Bjørnland for smidighet. Alle spillere og trenere tilgjengelige, stort sett. Stort trøkk på enkeltspillere (Sagosen med 210 enkeltintervjuer totalt), uten at det ble gjort til noe problem.
Flyten i mixed sone stoppet litt opp når Bjørnland ikke var der. Andre enn ham får følge landslagssjefen på pressekonferansene etter kamp. Det norske opplegget: terningkast 6.

NHF ønsker tilsvarende evalueringer etter alle mesterskap. Håper på to norske lag i OL i Tokyo 2020.

10. Innspill: Klovner på pressekonferanser.
Kom inn ønske om å ta opp dette etter NRK Satiriks sitt stunt under ski-VM. Vi snakket om at man bør være obs på det. Men at det ikke er et problem før omfanget er for stort/større.

11. Nordisk møte i Stockholm i mai

 • Gunnar og Reidar drar fra NSF. De inviterte betaler selv. Fremtidens sportsjournalistikk på agendaen. 6.-8. Mai. Kan de nordiske landene gå sammen om dette? 6.-8. Mai.

 • Ønsker å ta opp dette med “web-tv” da det virker å være en litt særegen greie for flere av de nordiske landene. Hvordan skal det håndteres og hvordan løses det med akkrediteringer? Viktig punkt for norsk sportspresse.

12. 100-års-jubileet, sponsing eller ikke?

 • Karin går opp løypa med hvilke fond/stipentordninger vi kan søke a la: Fritt ord, nordisk råd, redaktørforeningen, NJ.

 • Hvis spons må det gjøres ryddig, da ved at for eksempel de som sponser ikke er bedrifter vi i sportsjournalistikken gjør journalistikk på.

13. Eventuelt

 • Debatt om bindinger i sportsjournalistikken. Den siste tiden har dette vært et hett tema flere steder, og Medier24 har nylig løftet debatten. Meget interessant tema og også noe for oss å ta opp på årsmøte/medlemstreff. Bør vi være mer synlige i debatten? I så fall naturlig at Reidar som leder, men også som journalist i et mediehus med lite av denne problematikken, er den som uttaler seg.