Fra styret

Innkalling til årsmøte i Norske Sportsjournalisters Forbund

Innkalling til årsmøte i Norske Sportsjournalisters Forbund

Det innkalles herved til årsmøte i Norske Sportsjournalisters Forbund

Dato: Torsdag 7. desember 2023 kl. 17.00

Sted: Casa Pisano , Tordenskiolds gate 5, 0160 Oslo

Tid: Bespisning fra kl. 17.30. Årsmøtet med tema fra kl. 19.00

AGENDA:

1. Godkjenning av innkalling.
2. Valg av dirigent.
3. Valg av referent.
4. Valg av tellekorps.
5. Valg av to delegater til å undertegne protokollen.
6. Styrets årsberetning.
7. Regnskap.
8. Innkomne forslag.
10. Valg
11. Valg av revisor
12. Valg av valgkomité 

Forslag til saker som skal behandles på årsmøtet, bes sendes til styret i Norske Sportsjournalisters Forbund innen 27. november. Forslaget sendes til styret@sportsjournalistene.no

Vi trenger å vite hvor mange som kommer på årsmøtet, slik at vi kan bestille mat til riktig antall personer.

Menyen er som følger:

Antipasto Misto

Ravioli Ricotta e Spinaci

Tagliata di Manzo

Tiramisu

Det vil også bli servert drikke til maten.

Allergier og dietter vil bli tilpasset.

Påmelding her:

Styrets årsberetning for 2021-2022

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen i oktober. FOTO: Erik Johansen /NTB

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen 27. oktober i 2022. FOTO: Erik Johansen / NTB

Her er styrets årsberetning for arbeidsåret 2022.


Her er styrets årsberetning til det forsinkede årsmøte tirsdag 24. januar 2023.

1. Styret

Etter det digitale årsmøtet tirsdag 24. november 2021 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt for to år).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt for to år).
Sekretær: Erik Johansen, NTB scanpix (gjenvalgt, men endret posisjon fra styremedlem til sekretær).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (ikke på valg).
Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, VG (gjenvalgt, men i ny posisjon som styremedlem)

Valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.
Revisor  Espen Hartvig, NTB, ble gjenvalgt.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse arbeidsmøter opp mot Sportskonferansen i Bergen, alle digitalt. Ved det siste møtet i desember møttes vi også fysisk, de som hadde anledning.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 557 medlemmer i NSF, 76 av disse er kvinner. I tillegg har vi 92 honnørmedlemmer.Dettte er tidenes høyeste medlemstall. Det betyr også at vi har en kvinneandel på 13,64, også tidenes høyeste kvinneandel. Det går sakte, men sikkert riktig vei framover.!

4. Arbeidsforhold etter koronaen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. I mange idrettsorganisasjoner det fortsatt ganske omfattende koronatiltak som gjelder. Digitale møteformer ser ut til å ha kommet for å bli. Men vi ser at i mesterskap og i internasjonal fotball er det fortsatt begrensninger. Vår oppgave er at tilgangen til kilder ikke blir vanskeliggjort av dette.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Også denne sesongen har også gitt utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen bar delvis er over. Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før. Det har ført til økende krav til logistikk fra begge parter.

Landslag: I UEFA-regi er det fortsatt smitteverntiltak. Ved Norges samlinger og treninger har det av samme årsak vært akkreditering til både treninger og pressekonferanser. Forbundet har hatt jevnlig kontakt med presseattasje Morten Morisbak Skjønsberg. Hans ambisjon er å gå tilbake til mingle-pressekonferanser når UEFA gir tillatelse til det.  Samtidig har Norge to av verdens mest omtalte fotballspillere som krever særskilte tiltak.

6. Fotball-VM i Qatar

Tidenes mest omstridte fotball-VM ble avviklet i Qatar. I Norge var det NRK og TV2 som hadde senderettighetene og Norge fikk det antall presseakkrediteringer vi ønsket. 13 journalister og 2 fotografer var akkreditert. Isolert sett var arbeidsforholdene for mediene veldig bra, i det som må ha vært tidenes mest kompakte VM. Det er heller ikke rapportert om begrensninger for journalistene som var der. Det har vært utallige debatter om VM i Qatar og medienes dekning av mesterskapet.

8. Nordisk kongress i Oslo – digitalt

Den utsatte nordiske kongressen, som egentlig skulle vært avholdt i mai 2021, ble endelig gjennomført i 2022. Det vil si, vi gjennomførte også en digital kongress tirsdag 14. desember 2021, dagen etter at det ble vedtatt ny nedstengning i Norge. Reidar Sollie ledet kongressen fra Oslo, deltagere fra Sverige, Finland, Estland og Danmark deltok. Island bommet på tida. Et av temaene var fotball-VM i Qatar der vi blant annet hadde med oss påtroppende fotballpresident Lise Klaveness (det visste vi ikke da) og AIPS-president Gianni Merlo. Men mest tidsaktuelt var besøket av Halvard Ekeland som fortalte om arrestasjonen av han og en NRK-fotograf i Qatar. Det ble en nesten tre timer lang seanse som våre nordiske kollegaer satte stor pris på.

9. Nordisk kongress i Oslo – fysisk.

Endelig kunne vi gjennomføre vår Nordiske kongress også fysisk, i Oslo 9-11. mai. Basen var Thon Hotel Astoria i Oslo sentrum. Møtene ble holdt i Pressens Hus og på Ullevaal Meet. Temaene var blant annet prisvinnende norske bidrag til Sport Awards, der Anders K. Christiansen fra VG foredro om VGs serie om overgrep i idretten.
På Ullevaal var temaet kvinnefotballens status i Norden, hvordan dekningen er i de nordiske land og et mulig EM for kvinner i Norden. Jon Mørland, kvinnefotball-ansvarlig i NFF-styret deltok.
Andre punkt var fortellingen fra journalist Halvor Ekeland om arrestasjonen i Qatar og Hanne Marie Brevik om hvordan situasjonen ble håndtert fra NRKs side.
Dessuten hadde vi interne møter om forholdet til AIPS der Danmark hadde en intern diskusjon om å melde seg ut. Danmark beklaget sterkt at de ikke fikk deltatt fysisk på samlingen i Oslo, men denne gang var Island på plass sammen med Finland, Estland og Sverige. Forsamlingen fikk også med seg 100-årsjubileet på Roklubben på Bygdøy tirsdag 10. mai.

Deltagerne på det nordiske møtet i Oslo i mai.




10. AIPS-kongress

AIPS kunne igjen arrangere en AIPS-kongress fysisk, noe som skjedde i Roma 3-6. oktober. Reidar Sollie var Norges delegat. Det ble mye diskusjon om AIPS Awards der prisutdelingen skulle skje i Doha i Qatar. VG var blant finalistene, men ønsket ikke å motta prisen på en fotballstadion i Qatar etter all den oppmerksomheten fotball-VM har fått. Sollie tok opp det urimelige og usaklige i at potensielle vinnere har møteplikt for å kunne vinne en pris. AIPS-president Merlo svarte, det ble en viss diskusjon i salen og det ble enighet om at denne form for prisutdeling må skje i AIPS-regi på deres egne kongresser. 2023-utgaven legges til AIPS-møtet i Seoul i mai.
For øvrig ble italieneren Gianni Merlo gjenvalgt som president for fire nye år, uten motkandidat.

11. AIPS Awards

Som nevnt var VG blant de tre gjenværende finalistene i kategorien «best color piece», men var ikke aktuell som vinner fordi de ikke ville møte opp i Doha.

Men på en kontinental rangering havnet de på andreplass i Europa, der topp seks var disse:

1. Nick Hope (UK), Refugee Paralympian Ibrahim Al Hussein's remarkable journey from war-torn Syria - BBC Sport
2. Anders Christiansen (Norway), Sexual abuse in Norwegian sports: How the system didn't protect the kids - Verdens Gang
3. Dariusz Faron, Marek Wawrzynowski (Poland), Remember you are nobody - Wirtualna Polska

4. José Ignacio Pérez Hernández (Spain), The man in chain to whom football helped to survive - MARCA
5. Pierbattista Bergonzi (Italy), Interview to Pope Francesco - La Gazzetta dello Sport
6. Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka, Jo Shelley (UK), Running as equals: The elite athletes fighting for acceptance - CNN

I november var det også deadline for dem som ønsker å være med i konkurransen i 2023. Og innen fristens utløp i november hadde alle nordiske land levert inn materiale: Sverige 13, Norge 9, Danmark 4, Finland og Island 2 hver.

Fra hele verden har det kommet inn 1830 journalistiske arbeider fra 138 nasjoner. I Europa 712 bidrag fra 42 land. Så mange har aldri deltatt før.

12. Sportskonferansen 2022

I et ønske å få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold innførte vi som kjent Norges Sports Awards på det vi kaller Sportskonferansen i Bergen i 2021. I 2022 ble denne fulgt opp med en ny sportskonferanse i Bergen torsdag 27. oktober. Dette ble en massiv dag fullstappet med faglig påfyll fra en rekke innledere og debattanter og avsluttet med Sport Awards-seremoni i Media City Bergen om kvelden.
Dagbladet gikk av med hovedprisen «Årets sportsjournalistiske arbeid» for artikkelserien «En syk skinasjon».
Andre vinnere:
Årets sportsfoto: Beate Oma Dahle, NTB (håndball)
Årets sportsfotografiske arbeid: Martin Slettemo Lyngstad, Aftenposten.
Årets nyhetsdekning: «Lundby-saken», NRK.
Årets sportsreportasje: «VM-billett til døden», av VG ved Anders K. Christiansen.
Årets sportsdokumentar: «Hodet i klemme», NRK
Årets sportsfagbok: O-boka 2021 - av Erik Borg og Vidar Benjaminsen.
I tillegg ble det diplomer til TV2, VG, Aftenposten.
Forbundets ærespris ble tildelt Mette Bugge av styreleder Reidar Sollie.
Og forbundets hederspris ble tildelt Johan Kaggestad gjennom en videooverrekkelse som skapte sterkt inntrykk. Hans kollega i TV2, Christian Paasche overrakte prisen på Modum sykehjem.

Mette Bugge i aksjon på Sportskonferansen i Bergen. FOTO: Erik Johansen / NTB og NSF-styret.

Vi opplevde seminaret og festligheten i Bergen som en suksess, vi var over 200 deltakere, deriblant 50 inviterte mediestudenter og tilbakemeldingene var entydig positive. Vi håper at dette kan bli en årlig foreteelse

13. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Vi ligger nå for første gang over 13 prosent. Tre av sju styremedlemmer er kvinner.

14. 100 års jubileet

Endelig kunne forbundets 100-års-jubileum feires med stil i Roklubbens lokaler på Bygdøy i Oslo, tirsdag 10. mai. Roklubben har samme eier som Sporten på Frognerseteren der festen opprinnelig skulle vært året før. Etter alle endringene var det godt å få gennomført festen der over 90 medlemmer hadde meldt seg på. Også her ble det noen koronaforfall.
Kveldens hedersgester var Egil Drillo Olsen som har vært mer eller mindre omtalt av sportsjournalister siden slutten av 70-tallet og Karsten Warholm som fikk tildelt sportsjournalistenes statuett for 2021. Toastmaster Fin Gnatt kunne også introdusere hilsener fra Island og Sverige og fra formann i Redaktørforeningen, Eirik Lysholm.
En takk også til Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim fra NRK som hadde laget forbundets jubileumsvideo som blir gjort tilgjengelig på YouTube og Frode Gryttens (TV2) særegne hilsen til sportsjournalistene som yrkesgruppe. Sportsjournalistikkens historie i noenlunde kortversjon foreligger i et hefte alle fikk utdelt, med alle våre over 500 medlemmer i nummerert rekkefølge. Denne er også tilgjengelig på vår hjemmeside.
Styreleder Reidar Sollie ble overrumplet ved å få en egen statuett for sine mange års lederverv i NSF, en statuett nestleder Gunnar Grindstein overrakte. Regine Leenborg Anthonessen intervjuet noen av de inviterte gjestene på scenen, mens Karin Hanstensen hadde en sikker hånd om logistikken.

Egil Drillo Olsen i munter samtale med Gunnar grindstein og Reidar Sollie på jubileumsfesten. FOTO: Bjørn S. Delebekk/VG.


16. Økonomi

Etter fjorårets historiske overskudd på grunn av pandemien, var vi i år tilbake i mer normal virksomhet med deltagelse på AIPS-kongress, store utlegg i forbindelse med Sportskonferansen i Bergen, vår egen nordiske kongress og jubileumsfesten og styrets honorartur. Se regnskapet.

17. Årets idrettsnavn 2022

Jakob Ingebrigtsen vant en svært jevn avstemning foran Erling Braut Haaland.  Det er andre gang Ingebrigtsen vinner denne prisen, første gang var i 2018  Prisen har vært delt ut årlig siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

Styret, 15. januar 2023

 

Styret gjenvalgt med en liten korrigering

Årets årsmøte ble avholdt digitalt 23. november, styrt fra NTBs nye lokaler i Pressens Hus.

Vi startet med å hedre fire kollegaer som har gått bort: Ola Bernhus, Allan Aabech, Dag Langholm og Rolf Arne Odiin.

Vi fikk en gjennomgang av OL i Beijing ved presseattasje Halvor Lea.

Smittetiltakene blir ikke ulikt hva mediene opplevde i Tokyo. Informasjonen blir sendt alle akkrediterte til OL i Beijing.

Deretter gikk vi gjennom årsberetning og regnskap, som begge ble vedtatt.

Valgene ble gjennomført etter valgkomiteens innstilling, alle fire på valg tok gjenvalg og styret for 2021-2022 ser nå slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt).
Sekretær: Erik Johansen, NTB (gjenvalgt, ny som sekretær).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, Nent Group (gjenvalgt, ny som styremedlem).

Valgkomiteen har bestått av Kjell-Eirik Mikkelsen, BA, Arild Andersen, NRK og Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad).

Valg av valgkomite og revisor:

Valgkomiteen ble gjenvalgt.

Espen Hartvig, NTB ble gjenvalgt som revisor.

Agenda årsmøtet 2021

AGENDA ÅRSMØTE 23.11 2021 klokka 11.00 (digitalt). Styrt fra NTBs lokaler i Pressens Hus.

1.     Velkommen om det andre korona-året. Reidar

2.     Tema Beijing. Halvor Lea og presseattasjene om hva som venter dem som skal dekke OL i Beijing. Vi har også et håndball-VM rundt hjørnet og erfaringer fra Tokyo. Endrer de digitale løsningene journalistisken? Reidar og Erik i NTBs lokaler

3.     Sikkerheten på arenaene. Vi har et ferskt eksempel der en fotograf ble utsatt for uakseptabel oppførsel. Orientering fra Erik/Reidar.

4.     Infopunkter om forbundet:

A. Jubileum 2021. 14. desember 2021. Sporten, Frognersetra.

B. Årets sportsjournalist. AIPS Awards, bidrag fra Norge.

C. Avstemning årets idrettsnavn. Nettavstemning i desember.

5.     Årsberetning og regnskap.

Vi opplever tidenes største overskudd, som skyldes at alle styremøter holdes digitalt og ingen reiseutgifter til internasjonale møter. Dessuten har ingen styremedlemmer mottatt honorar i form av en årlig styretur.

6. Valg.

 Styret ser slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, NENT Group (på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB (på valg).

Valgkomiteen innstiller på gjenvalg av de fire kandidatene på valg, med den endring at Erik Johansen blir ny sekretær og Regine Leenborg Anthonessen blir styremedlem.

Valgkomiteen har bestått av Kjell-Eirik Mikkelsen, BA, Arild Andersen, NRK og Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad).

Valg av valgkomite og revisor:

Styret innstiller på gjenvalg av valgkomiteen.

Styret foreslår gjenvalg av Espen Hartvig, NTB som revisor.

Formell rekkefølge:

1.     Åpning og konstituering

2.     Valg av dirigent for årsmøtet.

3.     Valg av sekretær.

4.     Valg av stemmetellere

5.     Styrets beretning

6.     Revidert regnskap

7.     Fastsettelse av kontingent for 2022.

8.     Forslag til lovendringer.

9.     Innkomne forslag

10.  Valg av nestleder, sekretær, kasserer og styremedlemmer.

11.  Valg av valgkomite og revisor.

Temaer: årsmøte agenda

Styrets årsberetning 2020-2021

ÅRSBERETNING 2020-21

Her er styrets årsberetning til digitalt årsmøte tirsdag 23. november 2021.

1. Styret

Etter det digitale årsmøtet onsdag 25. november 2020 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (gjenvalgt for to år).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (gjenvalgt for to år).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (gjenvalgt for ett år).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (ikke på valg).
Valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.
Revisor Sturla Sjem er gått bort og ny revisor er Espen Hartvig, NTB.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med  Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. De siste har handlet om forberedelsene til OL i Tokyo. Alle møtene er holdt digitalt.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 535 medlemmer i NSF, 17 flere enn i fjor. I tillegg har vi 83 honnørmedlemmer.Det er mulig dette er tidenes høyeste medlemstall. Det har betydning at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold under koronasituasjonen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. De aller fleste har arbeidet fra hjemmekontor til situasjonen løsnet i høst.. Da mye av idretten stoppet opp i vår mistet også en rekke frilansere sin inntekt. Mange av disse har fått kompensert noe av dette gjennom myndighetenes krisetiltak. Totalt sett har krisen gått lite ut over bemanningen i redaksjonene, mange opplever økte lesertall, men nedgang i annonseinntekter. De fleste særforbund har lagt opp til digitale løsninger av pressekonferanser, men tilgangen til kilder har naturlig nok blitt endret.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Også denne sesongen har også gitt store utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen har påvirket både treninger, kamper og tilgjengelighet til spillere.. Deler av styret var i kontinuerlig dialog med NFF for å tilrettelegge arbeidsforholdene etter de kravene helsemyndighetene satte.

Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før. Det har ført til økende krav til logistikk fra begge parter.

Landslag:  Koronasituasjonen har også påvirket arbeidet med landslaget. I forbindelse med landskamper har man fulgt UEFA-protokollen som har hatt to meters avstand som regel og bruk av munnbind på alle pressekonferanser. Dette fortsatte i Uefa-regi også etter at de nasjonale tiltakene ble opphevet. Enhver form for mixed sone er fortsatt forbudt, det betyr at tilgangen på spillere har vært svært begrenset. Det er også slutt på pressetreff med spillere. Antall medieplasser på Ullevaal har vært det samme som i seriekampene, 25 presseplasser i tillegg til rettighetshaver. Men blant disse 25 skulle fem plasser settes av til gjestende lags presse. Til kampene mot Nederland på Ullevaal måtte styret bidra til fordelingen av plassene, da interessen var langt større enn hva man tillot. Til senere kamper med kvotene noe større.

På alle pressekonferanser på Ullevaal, både om uttak av tropper og pressemøter under samlinger, har det vært obligatorisk påmelding og adgangsbegrensning. Samtidig har all presse måtte bære munnbind under pressekonferansene.

På bortekampene var det kun plass til fem norske journalister, inkludert ikke-rettighetshaver tv. Dette løste seg greit ved at veldig få medier ønsket å reise. Fordelingene av plasser har fungert greit i samarbeid med NFF.

Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som landslagets nye presseattasje. Styrets leder har hatt dialog med ham, og han lover å jobbe for vanlig tilgjengelighet igjen når (hvis) pandemien går over.

6. Sommer-OL i Tokyo

OL i Tokyo ble utsatt fra 2020, men ble gjennomført i 2021 under svært strenge koronatiltak. Intet publikum på arenaene og mediene måtte via arrangørens app melde inn helseopplysninger hver dag. Det var heller ikke lov å bevege seg rundt i Tokyo sentrum, alle måtte være innenfor den såkalte OL-bobla.

Norges OL-operasjon måtte også tilpasses forholdene, det var eksempelvis ikke anledning for noen medier å dra på OL-utøvernes precamp ettersom det var ulovlig med innenlands flyreiser i Japan.

Vi arrangerte digitalt medlemsmøte med OL-attasjeene en drøy måned før lekene åpnet.

I juni fikk norsk presse tilbud om vaksine fra IOC via Olympiatoppen. Dette tilbudet kom da det fortsatt var vaksinekø i Norge, derfor ble det oppfattet som noe kontroversielt. Tilbudet måtte håndteres raskt, noen redaksjoner takket nei, andre takket ja.

Avviklingen i Tokyo gikk rimelig greit, sett i ettertid. Men mange pressefolk fortalte om utmattende dager.

8. Fotball-EM 2020

Også fotball-EM ble flyttet fra 2020 til 2021 og akkrediteringsfristen gikk ut i januar i fjor. Norsk presse som var akkreditert fikk endret sine planer der det var behov.

9. Samarbeid i Norden

På grunn av pandemien har det ikke vært noe formell kontakt med våre nordiske kollegaer. Den planlagte nordiske kongressen i Oslo 10-11. mai, koblet til jubileet, ble utsatt til desember. Så får vi se om det lar seg avvikle. Island, Sverige, Finland, Danmark og Estland har meldt sin ankomst. Programmet er klart og basen blir Thon Hotel Astoria i Oslo sentrum. Møtene vil bli holdt i Pressens Hus og på Ullevaal Meet. Våre nordiske kollegaer er også invitert til jubileumsfesten på Sporten ved Frognerseteren tirsdag 14. desember.

10. AIPS-møter

På grunn av pandemien ble det ingen tradisjonell AIPS-kongress i 2021. Sollie har deltatt på tre digitale møter i regi av AIPS der Europa har diskutert sine saker. Mye har handlet om pandemien og begrenset tilgang til kildene.

11. AIPS Awards

For første gang i historien gikk et norsk mediehus til topps i AIPS Awards. Det var Dagbladets reportasjeserie om følgene av fluorsmøring med fokus på dødsfall som gikk ti topps i kategorien nyheter.

Les mer her:  https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/dagbladet-til-topps-i-aips-awards

Bent Jakob Oksnes tok i mot prisen på den digitale seremonien som ble styrt fra Italia. Dette var også første gang flere norske mediehus hadde sendt inn bidrag. Journalistisk arbeid fra 139 nasjoner ble vurdert i åtte kategorier.

12. Årets sportsjournalist

I et ønske å  få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold ønsket styret å innføre premiering i god journalistikk fra og med 2021. Vi innfører i første omgang to hovedkategorier: årets sportsjournalistiske arbeid og årets sportsfotografiske arbeid (også video). Vi gikk bort fra begrepet Årets sportsjournalist fordi erfaringsmessig er de fleste graveproskjekter et lagarbeid

I tillegg gis det mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer som har utmerket seg utover dette. Alle våre nordiske kollegaer har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Prisutdelingen ble lagt til et mediedagene i Bergen og på samme dag som sportsjournalistikk sto på dagsorden, torsdag 30. september, ble prisene delt ut. VG vant kategorien årets sportsjournalistiske arbeid med serien “Idrettsovergrepene”. Alle vinnerne og mer om seremonien kan du se her:

https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/rets-vinnere-ble-kret-i-bergen

Vi opplevde seminaret og festligheten i Bergen som en suksess og det kan fort skje at dette blir en årlig foreteelse.

13. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort på alle norske pressekort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy som garanterer arbeidende media adgang.

14. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Det ser ut til at vi nå øker fra 10 til 12 prosent kvinneandel. Men det er fortsatt langt fram

15. 100 års jubileet

Forbundet fyller 100 år i 2021 og vi planla nordisk kongress og jubileumsfest i samme slengen fra 10 til 12. mai. Hotell ble bestilt i Oslo og Sporten på Frognerseteren ble utpekt som festlokale. Men koronasituasjonen medførte at begge prosjektene måtte utsettes til desember.

Nå er både kongressen og festen planlagt og i god rute. Koronaårene 2020 og 2021 har begrenset våre utgifter så mye at vi har solid nok økonomi til å gjennomføre arrangementene.

16. Økonomi

Forbundet går i år med tidenes største overskudd på 407.309 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi også i år ga avkall  på årets styretur av helt naturlige årsaker. Den fungerer som honorar for styremedlemmene der alt arbeid er basert på frivillighet. Men det er et faktum at alle styremedlemmene nå har jobbet uten noen form for honorar i tre år.

17. Årets idrettsnavn 2020

Erling Braut Haaland vant avstemningen ganske suverent og ble første individuelle fotballspiller siden Tom Lund i 1981 som vant prisen. På grunn av pandemien ble statuetten aldri delt ut og da den endelig skulle deles ut i forbindelse med en landskamp ble hovedpersonen skadet. Men han skal få den! Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

15. november 2021

Styret

100-års jubileet - send inn ditt bidrag til jubileumsheftet

Sportsjournalistene_jubileumslogo_RGB (1).jpg

Norske Sportsjournalisters Forbund blir 100 år i år, og i den forbindelse ønsker vi å utgi et jubileumshefte.

Det er også blitt gjort to ganger tidligere ved 50- og 75-årsjubileene. Så vi følger tradisjonen.

Vi ønsker at medlemmene våre kommer med et lite bidrag til hefte, hvor vi presenterer medlemmene med bilder og en liten tekst.

Det vi ønsker at du sender inn er:

  • Navn

  • Alder

  • Arbeidsgiver

  • Hvor lenge du har vært i yrket, tidligere arbeidsgivere, og om du har andre verv eller har idrettsprestasjoner du vil informere om.

De som ønsker et nytt bilde til jubileumsbildet enn det som er på pressekortet må også legge ved det.

Vi har ikke store plassen, så fint om du fatter dere i korthet.

Send ditt bidrag til: kasserer@sportsjournalistene.no innen 1. mai 2021

Agenda årsmøte 2020

Her er agenda for årsmøtet onsdag 25. november.

AGENDA ÅRSMØTE 25.11 klokka 14.00 (digitalt)

1.     Velkommen om korona-året. Reidar

2.     Halvor Lea, håndball-EM i Danmark. Digital tilrettelegging, tilgang fra Norge, smittevern underveis. Fysiske møter? Regine og Reidar

3.     Lars Lagerbäck, norsk presse kontra svensk og islandsk. Samtale med Regine og Reidar.

4.     Infopunkter om forbundet:

A. Jubileum 2021. 11. mai 2021. Sporten, Frognersetra. Men hva skjer med koronaen?

B. Årets sportsjournalist. AIPS Awards, to bidrag fra Norge: Dagbladet og TV 2.

C. Avstemning årets idrettsnavn. Nettavstemning i desember.

5.     Årsberetning og regnskap.

Overskudd 215.832 grunnet ikke honorar og styremøtene digitalt.

6. Valg.

 Styret ser slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (ikke på valg).

Valgkomiteen innstiller på gjenvalg av de tre kandidatene på valg, men bare med ett år for Carina Bredesen ettersom hun i dag ikke jobber med sport. Vurderes på nytt neste år.

Valgkomiteen har bestått av Kjell-Eirik Mikkelsen, BA, Arild Andersen, NRK og Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad).

Valg av valgkomite og revisor:

Styret innstiller på gjenvalg av valgkomiteen.

Styret foreslår Espen Hartvig, NTB som ny revisor etter Sturla Sjem.

Formell rekkefølge:

1.     Åpning og konstituering

2.     Valg av dirigent for årsmøtet.

3.     Valg av sekretær.

4.     Valg av stemmetellere

5.     Styrets beretning

6.     Revidert regnskap

7.     Fastsettelse av kontingent for 2021

8.     Forslag til lovendringer.

9.     Innkomne forslag

10.  Valg av leder (Reidar) og to styremedlemmer (Vegard, Carina)

11.  Valg av valgkomite og revisor.

Styrets årsberetning 2019-2020

ÅRSBERETNING 2019-2020

Her er styrets årsberetning til digitalt årsmøte onsdag 25. november:

1. Styret

Etter årsmøtet i Oslo Media House 4. desember 2019 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt for to år).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt for to år).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (gjenvalgt for to år).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (ikke på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (gjenvalgt for to år).
Revisor Sturla Sjem og valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med  Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. Etter at koronasituasjonen oppsto i mars har de fleste styremøtene blitt holdt digitalt.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 518 medlemmer i NSF, 13 flere enn i fjor. I tillegg har vi 83 honnørmedlemmer. Økningen er gledelig i en tid med nedbemanninger. Det kan betydning at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold under koronasituasjonen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. De aller fleste arbeider fra hjemmekontor. Da mye av idretten stoppet opp i vår mistet også en rekke frilansere sin inntekt. Mange av disse har fått kompensert noe av dette gjennom myndighetenes krisetiltak. Totalt sett har krisen gått lite ut over bemanningen i redaksjonene, mange opplever økte lesertall, men nedgang i annonseinntekter. Men krisen ser ut til å fortsette.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Sesongen har også gitt store utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen har påvirket både treninger, kamper og tilgjengelighet til spillere. Fotballsesongen ble utsatt til juli og klubbene fikk en egen helseprotokoll å avvikle kampene etter. Deler av styret var i kontinuerlig dialog med NFF for å tilrettelegge arbeidsforholdene etter de kravene helsemyndighetene satte.

Vi måtte ta affære da alle treningskamper ble stengt for media, men etter påtrykk fra oss ble det åpnet for ti presseplasser på kampene inn mot seriestarten i juli. Til serien startet i Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien ble det definert et antall på 25 presseplasser (inkludert fotografer) utenom rettighetshavere. Mixed sone ble på noen arenaer flyttet utendørs og i siste del av sesongen ble det også innført krav om munnbind i intervju-situasjonene. 

Ettersom det var svært begrenset med publikum på kampene kunne man innfri avstandskravet mellom journalistene på pressetribunen.

Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før.

Landslag:  Koronasituasjonen har også påvirket arbeidet med landslaget. I forbindelse med landskamper har man fulgt UEFA-protokollen som har hatt to meters avstand som regel og bruk av munnbind på alle pressekonferanser. Dette var lenge strengere tiltak enn det myndighetene i Norge opererte med. Enhver form for mixed sone er blitt forbudt, det betyr at tilgangen på spillere har vært svært begrenset. Det ble også slutt på pressetreff med spillere. Antall medieplasser på Ullevaal har vært det samme som i seriekampene, 25 presseplasser i tillegg til rettighetshaver. Men blant disse 25 skulle fem plasser settes av til gjestende lags presse. Det viste seg at Østerrike, Romania og Serbia ikke brukte noen av disse plassene.

På alle pressekonferanser på Ullevaal, både om uttak av tropper og pressemøter under samlinger, har det vært obligatorisk påmelding og adgangsbegrensning. Samtidig har all presse måtte bære munnbind under pressekonferansene. Antallet som meldte seg var for mange til de første kampene og vi ble rådført da antallet måtte beskjæres.

På bortekampene var det kun plass til fem norske journalister, inkludert ikke-rettighetshaver tv. Dette løste seg greit ved at veldig få medier ønsket å reise. Til årets siste landskamper borte mot Romania og Østerrike var det bare to norske journalister påmeldt utenom etermediene.

6. Håndball-VM for kvinner og menn

Utvalgte journalister som jobbet med håndball og deler av styret var med på evalueringsmøtene etter håndball-VM for kvinner i Japan i desember 2019 og håndball-EM for menn i blant annet Trondheim i januar 2020.  Igjen fikk guttas organisering og tilgjengelighet toppkarakter i et mesterskap der medieninteressen etterhvert ble veldig stor.  Det var færre pressefolk i Japan, men også dette mesterskapet ble smidig avviklet.

7. Sommer-OL i Tokyo 2020

OL i Tokyo ble utsatt til 2021 og det er jo en viss spenning om det vil bli arrangert da også. Fra Norge er det akkreditert 25 journalister og 10 fotografer, fem journalister færre enn hva vi fikk tildelt av IOC. Igjen er det slående at ingen lokalaviser har meldt seg på.

Det virker som OLT kun får akkreditert tre presseattasjeer: Halvor Lea, Lars Otto Bjørnland og Gro Eide. Vi må følge med på hvordan det påvirker tilgangen og hvordan de løser problemet med akkreditert sone i utøverlandsbyen der det er begrenset tilgang. Det er per. i dag naturlig nok usikkert hvordan koronasituasjonen vil påvirke lekene.

Erik Johansen (NTB og styret) har vært på World Press Briefing i Tokyo for å få inntrykk av hvordan arbeidsforholdene vil bli. Avstander og tidsbruk for å forflytte seg blir en stor utfordring i et veldig varmt klima.

8. Fotball-EM 2020

Også fotball-EM er flyttet fra 2020 til 2021 og akkrediteringsfristen gikk ut i januar i år. Fristene for å bestille plass på kampene gikk ut i april. Det blir som kjent ikke norsk deltakelse og da blir det ventelig flere norske medier som trekker seg. All akkreditering har skjedd i UEFA-regi og beskjeden så langt er at alt er frosset til neste år. Man har fortsatt en ambisjon om å arrangere sluttspillet over hele Europa.

9. Samarbeid i Norden

Det er ny ledelse i både Danmark, Sverige, Finland og Island og de tre førstnevnte møttes sammen med Norge under AIPS-kongressen i Budapest i februar. Petra Thoren, Aftonbladet, var på sin første kongress som representant for Sverige, mens Flemming Olesen representerte Danmark i den nye formannen Jimmy Bøjgaards (TV2) fravær. Finland er fortsatt nasjonen med flest medlemmer, over 1300. Og Island færrest: 18.

10. AIPS-kongressen i Budapest

Reidar Sollie representerte Norge på AIPS-kongressen i februar, den siste store samlingen før epidemien angrep landet. Igjen var det mye fokus på AIPS Awards, som får stadig større status og gjennomslag. Se eget punkt om dette. Og egen rapport fra kongressen på våre hjemmesider.

11. AIPS Awards

Det store høydepunktet på AIPS-kongressene er nå utdelingen og fokuset på AIPS Awards der hele verden konkurrerer i god sportsjournalistikk, fortalt i mange formater. Det som ligger i bunn er uansett den gode avsløringen eller den gode historien. Alle de største mediehus i verden tar denne konkurransen på alvor. Norge har i liten grad deltatt, men har tunge bidrag innen undersøkende journalistikk til neste kåring som vil skje i 2021. Dagbladet og TV2 har meldt inn arbeider.

12. Årets sportsjournalist

I et ønske å  få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold ønsker styret å innføre premiering i god journalistikk fra og med 2021. Vi innfører i første omgang to hovedkategorier: årets sportsjournalist og årets sportsfotograf (også video). I tillegg gis det mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer som har utmerket seg utover dette. Alle våre nordiske kollegaer har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Styret i forbundet har mandat til å oppnevne juryen, som skal ha minst en representant fra styret, en fra sportens verden og en utenfra. Prisene bør inkludere alt arbeid utført i 2020, med frist for nominasjoner i januar. 

13. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort påalle norske pressekort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy som garanterer arbeidende media adgang.

14. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Det ser ut til at vi nå æker fra 10 til 12 prosent kvinneandel. Men det er fortsatt langt fram

15. 100 års jubileet

Forbundet fyller 100 år i 2021 og vi planlegger nordisk kongress og jubileumsfest i samme slengen fra 10 til 12. mai. Hotell er bestilt i Oslo og Sporten på Frognerseteren er utpekt som festlokale. Men koronasituasjonen har satt hele arrangementet i spill. Styret vil før jul bestemme seg for om arrangementene bør utsettes i hvert fall et halvt år. Våre nordiske kollegaer er allerede invitert, men også de er klar over forbeholdene.

Men når det før eller siden lar seg gjennomføre vil det bli en fest med faglig og muntert innhold som alle våre medlemmer vil bli invitert til. Vi søker økonomisk støtte kun fra pressefaglige institusjoner, ingen eksterne sponsorer. Paradokset er at koronaåret 2020 har begrenset våre utgifter så mye at vi har solid nok økonomi til å gjennomføre arrangementene.

16. Økonomi

Forbundet går i år med antagelig tidenes største overskudd på 215.832 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi også i år ga avkall  på årets styretur av helt naturlige årsaker. Den fungerer som honorar for styremedlemmene. Dermed er vi sikret et økonomisk grunnlag for 100-års-jubileet i 2021. Vi vil søke om økonomisk støtte fra en rekke hold, men vil unngå ren kommersiell sponsing.

17. Årets idrettsnavn 2019

Karsten Warholm var klar vinner av årets statuett foran Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.  Det var tredje år på rad en friidrettsutøver vant, ettersom Jakob Ingebrigtsen vant i 2018 mens Karsten Warholm vant også i 2017. Warholm fikk prisen under sitt eget internasjonale stevne i Ulsteinvik siste helgen i januar. Han hadde en lang samtale med Sollie om sportsjournalistenes måte å jobbe på og hvordan redaksjonene prioriterer. Dette ville han lære mer om. Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

15. november 2020

Styret

Styrets årsberetning 2018-2019

Her er styrets årsberetning til årsmøtet 4. desember:

1. Styret

Etter årsmøtet i Oslo Media House 20. november 2018 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

·       Leder: Reidar Sollie (Dagsavisen). Gjenvalgt.

·       Nestleder: Gunnar Grindstein (NRK). Ikke på valg.

·       Kasserer: Karin Hanstensen (Østlandets Blad) Ikke på valg.

·       Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen (VG). Valgt for ett år ettersom Henrik Odiin måtte trekke seg fra styret.

·       Styremedlem: Vegard Jansen Hagen (TV 2). Gjenvalgt.

·       Styremedlem: Erik Johansen (NTB). Ikke på valg.

·       Styremedlem: Carina Alice Bredesen (Nettavisen). Gjenvalgt.

·       Revisor: Sturla Sjem (pensjonist og frilanser).

·       Valgkomité: Kjell-Eirik Mikkelsen (Bergensavisen), Arild Andersen (NRK), Mattis Røhne (Hamar Arbeiderblad).

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med Norges Idrettsforbund,

Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. For å få ned kostnadene har noen av styremøtene vært gjennomført via Facetime til våre styremedlemmer i Bergen og Tromsø.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 505 medlemmer i NSF, hvorav 84 er honnørmedlemmer. Vi er 43 flere enn i fjor. Økningen er både overraskende og gledelige etter noen år med betydelige nedbemanninger. Det kan også ha med at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Det er færre mediefolk enn før i mixed sone, en konsekvens av måten fotball dekkes på.  Det har vært tilløp til konflikter i Bergen, Stavanger  og Tromsø i forbindelse med tilgang til treninger og organisering av forespørsler på kampfrie dager. Det er stor forskjell både i medieinteressen og håndteringen fra klubb til klubb. Streamingen av kamper nedover i divisjonene skaper nyte utfordringer.

Landslag:  Er en kontinuerlig dialog med NFF om organiseringen rundt landslaget. NFF ønsket å prøve ut mer mingling enn strikte pressekonferanser. Pressen opplever dårligere tid for en til en-intervjuer i forbindelse med treningene. Litt enklere logistikk etter at landslaget flyttet til Storo og la pressetreffene der. Utfordrende på bortekampene der tida har vært så knapp at det ikke har vært anledning til å møte spillerne ut over det obligatoriske pressetreffet med en eller to spillere dagen før kampdag. Det er antagelig grunnen til at ingen lokalaviser dekker landslaget mer på bofrtebane. Vi ønsker enklere mingletilgang etter siste trening.

Norge kan fortsatt nå EM-sluttspillet i 2020, der åpner akkrediteringen 5. desember, men det blir jo et helt annet trykk hvis Norge kvalifiserer seg. Det vet vi i slutten av mars neste år. Svein Graff fortsetter som medieansvarlig for landslaget selv om han ikke jobber i NFF lenger.

5. VM på ski i Seefeld

Det var stor medieinteresse rundt ski-VM i Seefeld der det igjen var størst trykk rundt langrenn. Organiseringen av pressekonferansene i mediesenteret fungerte fint, men igjen utfordrende med tilgang til de norske løperne før rennene. Vrakede løpere ble ikke tilgjengelige. Forbilledlig presseopplegg i hopp og kombinert.

6. Håndball-VM for kvinner

Oppfølging av fjorårets kritikk om manglende tilgang under jentenes VM i 2017. Ble betydelige bedre under EM i 2018. Vi opplever at håndballforbundet tar dette på alvor og de pekte på en rekke forbedringspunkter før de to neste mesterskapene som begge skal holdes i Japan, VM 2019 i desember i forskjellige japanske byer og OL 2020 i Tokyo. Antall medier blir naturlig ikke så omfattende her.

7. Håndball-VM for menn

Oppmerksomheten rundt landslaget for menn har blitt betydelig større og vi hadde også en evaluering av pressehåndteringen i guttas mesterskap. Det pussige er at det oppleves en helt annen kultur og ufarliggjøring der. Spillerne var stort sett tilgjengelige når man ønsket. Noen av våre mest rutinerte håndballreportere ga karakter 6 og ros til presseattasje Lars Otto Bjørnland. Det ideelle hadde vært om jentene også fulgte guttas opplegg med litt løsere snipp.

8. Sommer-OL i Tokyo 2020

Akkrediterngsprosessen til Tokyo har pågått i det stille i hele år og Norge endte på en kvote på 30 journalister og 10 fotografer. Akkrediteringen er nå lukket og neste prosess blir akkreditering på navn tidlig i 2020. Vi har fortsatt noen få på venteliste som vi håper å få inn når første runde er unnagjort. Erik Johansen fra NTB Scanpix har vært i Tokyo på såkalt World Press Briefing og gått opp løypene. Han ser ufordringer rundt pressemøtene i OL-landsbyen som da må skje innenfor akkreditert område.

9. VM i friidrett i Doha

For første gang på lenge var ikke den norske mediekvoten til VM i friidrett stor nok. Den var i utgangspunktet på 10 journalister og 1 fotograf. Men IAAFs presseavdeling viste seg pragmatiske og alle tilleggsakkrediterinher vi argumenterte for, ble akseptert. Dermed endte det på 13 journalister og 3 fotografer for norsk presse i Qatar i tillegg til etermediene.

10. Nordisk møte i Stockholm

Etter turnusen skulle Sverige ha årets nordiske kongress, en kongress som arrangeres annethvert år på omgang mellom de nordiske land. På grunn av svenskenes anstrengte økonomiske situasjon ble kongressen nedskalert til et drøyt døgns møte 4-6. mai der de deltagende nasjoner betalte for seg sjøl. Norge stilte med Reidar Sollie og Gunnar Grindstein. Det ble spesielt interessante diskusjoner om tv-satsingen i Expressen og den digitale hverdagen og endring av arbeidsmåte i Dagens Nyheter. Igjen er det mye eksperimentering innen sportsjournalistikken, både sjangermessig og hva vi velger å fokusere på. Norge er neste arrangør i 2021.

Både Sverige og Danmark har byttet ledere i år: I Sverige er Petra Thoren, Aftonbladet, ny leder etter Lisa Edwinsson, mens Jimmy Bøjgaard, TV2 har tatt over etter Andreas Kraul i Danmark. Finland er fortsatt nasjonen med flest medlemmer, over 1300. Og Island færrest: 18.

11. Ny netthverdag

Vi har brukt ressurser i år på å ruste opp de nye nettsidene og forenkle kommunikasjonen ut til medlemmene via den og Facebook. Her ønsker vi tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke. Carina Bredesen er redaktør for sidene der særlig nyvinningen Stafetten er blitt populær. Vi prøver også å legge ut aktuelle temaer om vår hverdag, og her oppfordrer vi alle til å bidra. Vi legger også ut referatene fra alle styremøtene fortløpende.

12. AIPS-kongress og verden

På det nordiske møtet i Stockholm diskuterte vi også vært forhold til AIPS og deres ønsker om større deltagelse fra de nordiske land. Vi har mente mye og sterkt om internasjonal sportsjurnalistikk de siste årene, men det er ressurskrevende å følge opp. Og den beste innflytesen har vi antagelig ved at danske Flemming er i finanskomiteen.

Det vi med glede konstaterer er at fokuset på sportsjournalistikk er blitt et helt annet og Sports Awards har i hvert fall gitt svært verdige prisvinnere i mange kategorier. Reidar Sollie var Norges eneste utsendte på AIPS-kongressen i Lausanne 20-24. januar.

13. Idrettstinget

Idrettstinget på Lillehammer i mai var det stor interesse rundt der Berit Kjøll ble valgt til ny idrettspresident. Sollie hadde møte med henne der for å orientere om vår virksomhet. Under tingdagene var det påfallende hvor mange av innleggene som lente seg på presseoppslag om diverse temaer. Idrettsdebatten lever.

14. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy. Bevisstheten rundt dette er veldig varierende og vi lager en helt ny tekst etter dialog med NIF om dette.

15. Økt kvinneandel

Det har vært uvanlig mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og det liker vi. Rettigheter, ekspertrollen, kvinneandelen og supporter-journalistikk har vært noen av temaene. Forbundets leder har vært i diskusjoner om dette både i NRK Dagsrevyen, Dagsnytt 18 og TV2 rundt forskjellige temaer. Vi konstaterer med glede at også kvinneandelen blant medlemmene stpr ikke lenger stille på 10 prosent.

16. Økonomi

Forbundet går i år med et overskudd på 42.296 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi ga avkall på årets styretur som også fungerer som honorar for styremedlemmene. Dette for å sikre et visst økonomisk grunnlag for 100-års-jubileet i 2021. Vi vil søke om økonomisk støtte fra en rekke hold, men vil unngå ren sponsing. Vi har også brukt ressurser på de nye nettsidene. Etter forslag på fjorårets årsmøte ble det også innført en kontingent på 250 kroner for honnørmedlemmene. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

 

17. Årets idrettsnavn 2018

Jakob Ingebrigtsen vant kåringen for 2018 og han ble dermed den yngste vinneren (18 år) i prisens 70 år lange historie. Han vant foran Håvard Holmefjord Lorentzen (skøyter), Marit Bjørgen (langrenn) og Aksel Lund Svindal (alpint).
Det har antagelig aldri vært flere kandidater å velge mellom. 21 nordmenn kom hjem fra OL i Pyeongchang med gullmedaljer. Ingebrigtsen vant som kjent både 1500 meter og 5000 meter under EM i friidrett i Berlin i 2018.
Ingebrigtsen fikk statuetten i forbindelse med Bislett Games. Det var andre år på rad en friidrettsutøver vant, ettersom Karsten Warholm vant i 2017. Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

28. november 2019

Styret