Den beste sportsjournalistikken - send inn ditt bidrag

Nå skal de beste fortellingene og fotomotivene kåres. Foto: NTB

Vi skal kåre den beste sportsjournalistikken som ble levert i 2021, i en rekke kategorier. Her vil vi også løfte fram lokal-journalistikken.

I 2021 innførte vi som kjent vår egen Sports Awards i Bergen der den beste journalistikken ble løftet fram og priset. Nå ønsker vi de beste bidragene fra i fjor.

Vi ønsker å hylle godt og inspirerende håndverkt innen vår sjanger og Sportsjournalistenes pris deles ut i to hovedkategorier:

  • Årets sportsjournalistiske arbeid

  • Årets sportsfotografiske arbeid

Årest sportsjournalistiske arbeid skal deles ut til et bidrag som har vært med å prege dagsorden i internasjonal, nasjonal og/eller lokal målestokk. Det kan gå til ett enkelt arbeid (reportasje, dokumentar, nyhetsavsløring, portrett, kommentar eller likende) eller til en større dekning (mesterskap, artikkelserie, temaserie, grave-arbeid eller likende).

Arbeidet kan være i form av hele spekteret vi leverer på: Tekst, video- eller radioproduksjon, podkast, TV-serie, web-TV, nyhetsinnslag, studiosendinger - eller noe mer utradisjonelt. Vi ønsker nominasjoner som gjenspeiler mangfoldet av sjangere sportsjournalistikken representerer.

Det blir også diplomer til arbeid som skiller seg ut bak den vi kårer som vinner. Fokuset er ikke vinneren, men den gode journalistikken som leveres landet rundt.

Årets sportsfotografiske arbeid skal deles ut til et visuelt bidrag som står særlig fram - enten i form av et stillbilde, en bildeserie eller levende bilder. I denne kategorien skal det visuelle være bærende i seg selv eller kunne stå selvstendig.

Bidrag der kombinasjonen mellom bilder/video og tekst eller andre fortellerteknikker er viktigst (som en helhet), kan nomineres i kategorien «Årets sportsjournalistiske arbeid». Hvis dere er usikre, kan det nomineres i begge kategorier - og merk i så fall nominasjonen med dette, så plasserer juryen bidraget der de anser at det passer best.

Blant kriteriene juryen vil se på i sin helhetsvurdering er:
* Metode
* Engasjement og rekkevidde (i ulike målestokk alt ettersom publikasjonens nedslagsfelt - internasjonalt, nasjonalt, lokalt)
* Viktige eller overraskende avsløringer eller nyanser
* Fortellerteknikk - herunder språk, visuelt uttrykk, ulike virkemidler og teknisk håndverk
* Faglig dypdykk eller særlig god formidling av sportsfaglige elementer
* Særlige innovative grep
* Særlige grep for å inkludere leserne/seerne (relasjonelle grep)

Bidraget som vinner kan stå særlig fram på ett punkt eller ha en kombinasjon av flere kriterier. Juryen tar også imot bidrag som på selvstendig grunnlag fremhever kvalitet på punkter som ikke er listet opp her. Bidraget kan være løst av en enkeltperson eller i et samarbeid med flere, og la det komme fram i nominasjonen hvem/hvordan det er jobbet med bidraget.

I tillegg har juryen mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer har utmerket seg med utover dette. Alle våre nordiske kolleger har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Styret til Sportsjournalistene har mandat til å oppnevne juryen, som skal ha minst en representant fra styret, en fra sportens verden og en utenfra.

Prisene for 2022 kan inkludere alt arbeid utført i 2021 med frist for nominasjoner 25. april 2022

Obs! Ta kontakt med styremedlem Carina Alice Bredesen (90 81 33 91 // carina@vg.no) direkte om dere trenger hjelp med nominasjonen eller har ytterligere spørsmål. Si også ifra om noen har behov for utsettelse av fristen, så ser vi hva vi får til.

Vinnerne skal etter planen offentliggjøres under neste Sports Awards i Bergen i slutten av august.

Har du journalistisk arbeid som du mener fortjener plass i konkurransen, send materialet på epost til:

styret@sportsjournalistene.no - merk eposten med «ÅRETS BIDRAG»

SOM SAGT: INNEN 25. APRIL

PS. Internasjonalt har AIPS sin kåring gjennom AIPS Sport Awards. Her er innleveringsfrist til høsten. Flere norske mediehus er med i den konkurransen i år der over 120 nasjoner har sendt inn bidrag.